بی‌اشتهایی؛ مشکلی که می‌تواند تبدیل به یک بیماری جدی شود

اشتها تمایل و علاقه به غذا خوردن است و با گرسنگی متفاوت است. گاهی‌اوقات فرد ممکن است گرسنه باشد اما اشتهایی برای مصرف غذا نداشته باشد که این موضوع ممکن است به دلیل بی‌علاقگی به غذای دردسترس یا حتی نشان از یک مشکل جدی باشد. به هر دلیلی اگر بی‌اشتهایی طولانی شود، برای بدن مشکل‌ساز خواهد بود و باید با استفاده از راهکارهایی برای افزایش اشتها تلاش کرد. بی‌اشتهایی طولانی مدت می‌تواند باعث بروز بیماری‌های جدی مانند سو تغذیه، زخم معده و… شود که این موضوع اهمیت بهبود اشتها را بیشتر می‌کند.

بررسی دلیل بی‌اشتهایی، اولین راهکار افزایش اشتها

در اولین قدم برای بهبود و افزایش اشتها باید دلایل این موضوع را بررسی کرد. دلایل زیادی ممکن است باعث بروز این اتفاق شوند، گاهی‌اوقات بیشتر از یک دلیل باعث بی‌اشتهایی در فرد می‌شود که در این شرایط حل این مشکل باید در چند مرحله انجام شود.

  • بیماری‌هایی مانند سرماخوردگی، یبوست، عفونت
  • بیماری‌های روده و معده
  • بی‌علاقگی به غذا
  • بیماری‌هایی مانند افسردگی، اضطراب، استرس
  • مصرف بعضی داروهای خاص
  • بی‌خوابی و خستگی
افزایش اشتها

بهترین راهکارهای افزایش اشتها کدامند

اگر بی‌اشتهایی و بی‌میلی به مصرف غذا به دلیل بیماری نباشد، راهکارهای ساده‌ای برای درمان آن وجود دارد. البته افزایش اشتها به وسیله داروهای شیمیایی هم ممکن است اما به دلیل تاثیرات جانبی این داروها در بدن، بهتر است مصرف آن‌ها آخرین گزینه برای بیمار باشد. در واقع بهتر است قبل از استفاده داروهای شیمیایی، راهکارهای اصولی و سالمی که در ادامه گفته می‌شوند را امتحان کرد.

مدیریت و کنترل استرس

یکی از دلایلی که تاثیر زیادی در تغییر اشتها دارد استرس و اضطراب است. این مشکل در بعضی افراد باعث پرخوری عصبی و افزایش کاذب اشتها، به خصوص میل به شیرینی‌جات می‌شود و در بعضی افراد بی‌اشتهایی کاذب ایجاد می‌کند. یادگیری روش‌های کنترل استرس در افرادی که به دلیل این مشکل دچار بی‌اشتهایی می‌شوند، بهترین راهکار برای افزایش اشتها است.

غذا خوردن به همراه شخصی دیگر

یکی دیگر از مسائلی که در بی‌اشتهایی تاثیرگذار است، غذا خوردن به تنهایی است. به خصوص اگر این اتفاق مداوم باشد تاثیر زیادی در بی‌اشتهایی دارد. دعوت مهمان، تغییر محیط یا حتی رفتن به پارک و رستوران و قرار گرفتن در جمعی از افراد می‌تواند در افزایش اشتها موثر باشد.

تغییر سبک تغذیه

بسیاری از افراد سبک و عادت غذایی خاصی دارند و همیشه از این سبک پیروی می‌کنند. تکراری شدن وعده‌های غذایی یکی از دلایل مهم در بی‌اشتهایی است و برای حل آن تنها کافی است که یک تغییر کوچک در سبک غذایی ایجاد کرد. به عنوان مثال اگر یک برنامه مشخص برای پخت غذا در هفته وجود دارد، با تغییر یک روز آن می‌توان در برنامه تنوع ایجاد کرد و به افزایش اشتها کمک کرد. 

تغییر سبک تعذیه در افزایش اشتها

استفاده از میان‌وعده‌ها

میان‌وعده‌ها تاثیر زیادی در افزایش اشتها دارند، به خصوص اگر برای تهیه آن‌ها از مواد غذایی اشتهاآور استفاده شود. خوراکی‌هایی مانند میوه‌های ترش تاثیر زیادی در اشتهاآوری دارند. همچنین باید دقت کرد که مصرف پروتئین یا کربوهیدرات زیاد در میان‌وعده‌ها می‌تواند عامل بی‌اشتهایی و سیری فرد شود، بنابراین نباید در میان‌وعده‌ها از این مواد استفاده کرد.

جذاب کردن ظرف غذا

گاهی‌اوقات درمان بی‌اشتهایی تنها با تزئین و زیبا کردن بشقاب غذا امکان‌پذیر است. معمولا زمانی که غذا برای چشم جذاب باشد، معده اسید بیشتری ترشح می‌کند و احساس گرسنگی و میل به آن غذا بیشتر می‌شود. رنگارنگ بودن بشقاب غذا، استفاده از طعم‌های مختلف در بشقاب، دسر یا پیش‌غذای جذاب در کنار غذای اصلی و استفاده از چاشنی‌ها مانند سس، ترشی، سالاد و… ساده‌ترین راه‌ها برای بهبود اشتها هستند.

تقسیم وعده‌های غذایی در حجم کم اما تعداد زیاد

در بعضی موارد حجم غذا باعث بی‌اشتهایی است، افرادی که در یک وعده مانند ناهار حجم زیادی از غذا را استفاده می‌کنند معمولا اشتهای کمتری برای وعده‌های بعدی دارند. اگر بی‌اشتهایی به این دلیل باشد بهتر است که وعده‌ها را به چند وعده کوچک تقسیم کرد. برای این‌ کار باید حجم غذا را در هر وعده کاهش داد و تعداد وعده‌ها را اضافه کرد.

تقسیم وعده‌های غذایی در حجم کم

کاهش استفاده از مایعات

پرهیز از استفاده بیش از حد مایعات یکی دیگر از راهکارهای طبیعی برای بهبود اشتها است. بعضی افراد علاقه زیادی به نوشیدنی‌ها مانند آبمیوه، چای، قهوه و… دارند، مصرف زیاد این نوشیدنی‌ها معده را پر می‌کند و فرد دیگر میلی برای مصرف غذای اصلی نخواهد داشت.

نوشیدنی‌های خانگی و سالم برای افزایش اشتها

اولین انتخاب بیشتر افراد برای درمان بیماری‌ها مصرف دمنوش‌ها و داروهای خانگی است. برای بهبود اشتها هم دمنوش‌ها و داروهای خانگی مختلفی وجود دارد که در صورت نیاز می‌توان از آن‌ها استفاده کرد.

نوشیدنی لیمو و به‌لیمو

یکی از داروهای خانگی برای حل مشکل بی‌اشتهایی دمنوش لیمو و به‌لیمو است. این نوشیدنی با استفاده از لیمو ترش تازه، عرق‌ یا گیاه به‌لیمو، عسل، آب و برگ نعناع آماده می‌شود. اگر برای این نوشیدنی از عرق به‌لیمو استفاده شود نیازی به دم کردن آن نیست اما در صورت استفاده از گیاه به‌لیمو باید تمام مواد گفته شد به غیر از لیمو ترش را در قوری ریخت و به مدت ۱۰-۱۵ دقیقه دم کرد، بعد از آماده شدن دمنوش می‌توان حلقه‌های لیمو یا آب آن را به نوشیدنی اضافه کرد.

معجون عرقیجات معطر

ترکیب عرقیجات مختلف مانند شاه‌تره و کاسنی هم تاثیر زیادی در بهبود اشتها دارد. معجون این عرقیجات را می‌توان به همراه آب خنک و عسل به طور روزانه قبل از وعده‌های اصلی غذا استفاده کرد تا میل و اشتهای برای مصرف غذا افزایش پیدا کند.

افزایش اشتها، یک دغدغه‌ همیشگی به خصوص برای مادران

افزایش اشتها به خصوص برای مادرانی که فرزندان کوچک و بد غذا دارند، یک دغدغه همیشگی است. راهکارهایی که در این مطلب معرفی شدند برای همه سنین قابل استفاده هستند و بهتر است قبل از مصرف داروهای شیمیایی ابتدا راهکارهای طبیعی و سالم خانگی را برای بهبود اشتها امتحان کنید. این را هم در نظر داشته باشید که باتوجه به شرایط هر فرد، یکی از این راه‌ها ممکن است به بهبود اشتها کمک کند.